În urmă cu ceva mai bine de două luni scriam despre relaţia neobişnuit de puternică dintre cotidianul italian ‹Corriere della sera› şi romanul poliţist, amintind şi de Giallosvezia, o iniţiativa constând în publicarea a treisprezece cărţi ale unor autori suedezi. În deschidere, desigur, Stieg Larsson, cu şase volume, fiecare titlu fiind împărţit în două.
În acel moment nu-mi imaginam că un proiect similar ar putea fi întâlnit în România. Dar se pare că uneori realitatea o ia înaintea pesimismului. Realitatea şi unii oameni care gândesc altfel.
Cătălin Tolontan a anunţat simplu ieri că Gazeta scoate trilogia «Millennium». Evident, este vorba de ‹Gazeta sporturilor›, care va fi însoţită în 30 septembrie de prima parte (din două) a romanului Bărbaţi care urăsc femeile. Vor urma alte cinci volume, rezultat al colaborării cu Editura Trei.
![]() |
Dincolo de potenţialul poliţist pur sânge, cartea este o incursiune realistă în viaţa jurnaliştilor şi a celor care stăpânesc ţările, afacerile şi lumea. Chiar dacă uneori perspectiva este incomodă pentru presă, primele zeci de pagini din Bărbaţi care urăsc femeile radiografiază cu o acurateţe care te îngheaţă complicitatea dintre media şi sistemul financiar care a dus la erupţia crizei economice. E o carte pe gustul iubitorilor de aventură clasică şi o poveste dedicată, deopotrivă, oamenilor care nu au încredere în ziarişti sau celor care le apreciază actele de curaj.
Legătura pe care redactorul-şef al ‹Gazetei sporturilor› o face între lumea cărţilor lui Stieg Larsson şi anchetele unui cotidian este un prilej prielnic de a aminti alţi doi detectivi porniţi din redacţii.
Aşa cum Mikael Blomkvist este un jurnalist al timpului său, şi Joseph Joséphin, cunoscut după porecla Rouletabille, îşi întruchipează epoca – zorii secolului al douăzecilea. Misterul camerei galbene, începutul tribulaţiilor junelui reporter, apare în vestitul hebdomadar ‹L’illustration› în toamna anului 1907.
Celălalt este un anchetator de-al nostru, Andrei Mladin, care intră scenă în 1983, în Atac în bibliotecă. Aventurile acestui memorabil personaj al lui George Arion sunt adunate în volumul Detectiv fără voie.
Pagina de media a lui Petrişor Obae ne oferă vestea cu numărul doi. Cancan se vinde cu Bond. James Bond aflăm dintr-o însemnare. Începând cu vineri, 27 august, tabloidul îşi propune să ne ofere douăsprezece romane şi două culegeri de povestiri – integrala cărţilor scrise de Ian Fleming. După moartea acestuia, autori ca John Gardner şi Raymond Benson, pentru a-i aminti pe cei traduşi la noi, au continuat peripeţiile agentului 007.
![]() |
De fapt, un nou roman este acum în lucru, cunoscut sub numele de cod Project X. Va apărea anul viitor, de ziua de naştere a lui Ian Fleming, 28 mai. Moştenitorii scriitorului i-au încredinţat proiectul lui Jeffery Deaver, cunoscut nouă datorită volumelor apărute la editurile RAO şi Polirom.
Abordat de cotidianul britanic ‹Daily Express› în 9 august, autorul Colecţionarului de oase destăinuie:
Bond cel de la început a fost cu desăvârşire un altul. Neobişnuit de inteligent şi rafinat, dar şi un personaj violent, aprig, un ucigaş. Voi recrea acest patriot greu de înţeles al lui Fleming, dar îl voi pune să acţioneze într-o istorisire tipică mie.
Astăzi, ‹Gazeta sporturilor› şi ‹Cancan› şi-au dezvăluit proiectele, prezentând şi copertele apropiatelor apariţii.
M-a surprins prezenţa lui Dan C. Mihăilescu pe coperta unui Millennium, iată un exemplu musai de urmat.
Lasă un răspuns