Michael Haulică, într-un interviu din ‹Gazeta SF›:
A, da. De la o vreme îmi place să citesc cărți polițiste suedeze. Îmi mai umplu timpul în care nu sînt în Suedia, îmi mai amintesc de Suedia și mă mai enervez cînd nu sînt traduse din suedeză, ci din engleză (adică ni se oferă ce-a înțeles traducătorul român din ce-a înțeles traducătorul englez) – în consecință, mi-am adus vara asta două cărți în suedeză și sper ca, în următorii 20 de ani, să le pot citi. 🙂 Îmi place literatura asta a lor pentru că e populată cu oameni vii. Personajele lor chiar au vieți. Ca să nu mai spun că, vorba cuiva, poveștile lor se întîmplă într-o țară în care chiar ai vrea să trăiești. 🙂
Ei, asemenea vorbe îţi atrag atenţia că, cel puţin din când în când, mai trebuie să adaugi câte ceva aici pe blog. (Zis şi făcut!) Însă, câteva rubrici mai încolo, Alexandru Lamba, cel ce conduce gazeta, îţi temperează fără menajamente orice entuziasm, ba chiar te trimite direct în banca din fundul clasei, cu atenţionarea: «Vedeţi că noi ne ocupăm de chestii serioase, lăsaţi-ne, dom’le, cu ‹poliţistele›!» Ceea ce, ţinând seama că sefeul şi policierul sunt în aceeaşi barcă a (para)literaturii, seamănă cu evreii care-i urăsc pe negri.
Și tot un aspect pozitiv îl reprezintă și finalul, ancorat în real, dar care, prin mica scăpare pe care artizanul mărețului plan [aici lipseşte un verb] (plan despre care veți afla cam pe la sfârșit, când se va revela și țesătura motivațională din spatele bizareriei seriei de crime), lasă totuși o portiță deschisă spre fantastic, spre supranatural. Și asta salvează întregul roman de simpla categorie «polițist».
În final, rămâne întrebarea: Oare ce cărţi şi-a adus Michael Haulică din Suedia?
1. Verbul este „lasă”, îl veți găsi imediat după paranteză;
2. N-am avut nicio intenție să aduc atingere genului polițist. Dar o dublă categorisire fantastic – polițist este totuși de preferat (din perspectiva mea) uneia simplă (unică) polițist și atât. Nu văd unde e ofensa, trimiterea în fundul clasei și toate celelate.
Ah, era să uit: Publicația este „Gazeta SF”, deci se adresează cu precădere publicului iubitor de SF/F/H. Nu zice nimeni că ce facem noi e „mai serios” decât altceva, este pur și simplu ceea ce facem. Dacă ar fi să ne indignăm și noi ori de câte ori cineva folosește sintagma „Asta e o chestie SF!” când se referă la o prostie, unde am ajunge?
O zi faină 😉
Mulţumiri pentru comentariu!
Referitor la verbul cu pricina, înţeleg că pot greşi, aşa că am reluat bucăţica respectivă. Rămân la ceea ce-am susţinut iniţial, într-adevăr lipseşte un verb. Iar simpla eliminare a parantezei ar lămuri situaţia, arătând unde-i buba.
Că aţi avut sau nu intenţia de a ponegri genul poliţist este irelevant, eu doar analizez o stare de lucruri, şi anume cum este perceput policierul, cum este el văzut. 😉
cele două cărți sînt: Ingenting, de Jonas Karlsson (o povestire, de fapt, în seria Novellix) și Män som hatar kvinnor, de Stieg Larsson (primul volum din Millennium).
Dragă Michael, mare mulţam pentru informaţie şi sper că astfel nu a fost satisfăcută doar curiozitatea mea. Sincer, alegerea ta m-a luat prin surprindere, mă aşteptam la altceva. Poate la vreun volum necitit din seriile începute în română. La orice altceva decât Stieg Larsson. Dar îmi dau seama că asta ar fi fost alegerea mea 🙂 Aşa că-ţi urez paşi lini pe calea suedezei.